22 december 2005
Ramen en reces
De ramen en (schuif)deuren op de begane grond zijn geplaatst en de gaten afgedekt. Tijd voor het Kerstreces!
18 december 2005
Life at the top
14 december 2005
Hebo kozijnen
Dak dicht
10 december 2005
Stap 11: de kap
Zaterdagmiddag klommen we via een ladder naar de 1e verdieping en bekeken daar de ruimtes . David wijst naar de kamer van Julius en daarboven naar zijn "eigen" zolderverdieping. Maandag wordt er verdergegaan met de opbouw van de kap met behulp van de bouwkraan. Komende week komen ook de kozijnen, ramen en (schuif)deuren van Hebo. Ernst probeert voor elkaar te krijgen dat nog voor de kerstvakantie de pannen erop gaan. Het casco wordt dan glas- en waterdicht.
09 december 2005
Hoogste punt
08 december 2005
Kraan met kuren
03 december 2005
Stap 10: de verdiepingen
02 december 2005
Buurman's blik
Buurman Hans kan vanaf de overzijde van de weg de bouw uitstekend volgen: van 's ochtends heel vroeg tot 's avonds laat. Dat laatste blijkt uit de foto die hij gisteravond vanuit zijn huis heeft genomen: Oosterheem by night. De situatie van vanmiddag blijkt uit de onderstaande foto. De wandelementen van de 1e verdieping worden op hun plaats gehesen en gezet. Die waren wat te vroeg aangeleverd en konden niet direct vanaf de vrachtwagen worden geplaatst.
30 november 2005
LB wanden
29 november 2005
Stap 9: de begane grond
25 november 2005
Leidingen en metselen
23 november 2005
Storten
20 november 2005
Laatste hand
16 november 2005
Oosterheem in 't Goy
Het loopt overigens slecht af met Bisschop Otto. In hetzelfde jaar raakt zijn zwaar bepantserde ridderleger vast in het moeras tussen Ane en Coevorden. De paarden kunnen niet meer voor- of achteruit en het leger wordt in de pan gehakt door de boerensoldaten van Coevorden. Zowel vrouwen als mannen vermoorden de weerloze ridders, de slachting duurt wel een hele dag. De bisschop van Utrecht wordt op wrede wijze gedood door hem voorover in de modder te laten stikken. Vervolgens wordt zijn geschoren kruin als trofee gevild. Ook zijn broers vinden de dood.
11 november 2005
Stap 8: de fundering
10 november 2005
Bolle wanden
06 november 2005
Paviljoen op de (ansicht)kaart
Volle wanden
Paviljoen op de kaart
01 november 2005
Holle Wanden
19 oktober 2005
Stap 7: het souterrain
Een gedenkwaardig moment: op 19 oktober werd het eerste blijvende onderdeel van het huis gerealiseerd via het storten van de vloer van het souterrain. De nazomer was nu echt voorbij en het verse beton werd met een dekzeil beschermd tegen de regen. Binnenkort volgen de kelderwanden, de isolatie van de wanden en het coaten van de naden van de waterkerende zijden. Daarna kan de kuil weer dicht en wordt de rest van de fundering geplaatst.
Op dezelfde dag vond ook de eerste bouwvergadering op het werk plaats. De bouw lijkt typisch zo'n branche waarin er 1 man werkt en de rest toekijkt en aanwijzingen geeft. Hier wordt de paal opgezet met de verlichting van de bouwplaats. Ook hebben we met z'n allen gezocht naar de put van de brandkraan die Zanoli onder een laag aarde had verborgen.
Tot slot kwam Lukas Kastelein onverwacht nog even kijken naar de voortgang van het werk.
15 oktober 2005
Contouren & restanten
Toen we nog eens goed rondkeken zagen we in de wand van de kuil plotseling de restanten van wat waarschijnlijk eens een gemetselde beerput moet zijn geweest. We konden David verzekeren dat er nu echts niets meer te ruiken viel en dat de begroeiing afkomstig was van gewone planten.
14 oktober 2005
Bekisting en Letters
Vandaag is Brigitte bij Lettters in Steen geweest om de eerste ontwerpen voor een gevelsteen te bespreken. Het bleek een zeer inspirerende ochtend te zijn geworden in het atelier aan de Kerkstraat in Utrecht. Al pratend met Britt Neleman en haar man kwamen ze gezamenlijk tot de "perfecte" oplossing: een hoeksteen in de gemetselde kolom naast de deur. Nu nog de juiste steensoort gaan uitzoeken, die ook gebruikt kan gaan worden voor de raamdorpels.
11 oktober 2005
Bewoners
10 oktober 2005
Stap 6: peil, uitgraven en grondverbetering
Zoals het gewoonlijk schijnt te gaan in de bouw gebeurde er op de afgesproken startdatum niets. Dat had te maken met de constructeur die nog aan de gang moest en met de Gemeente die akkoord moest gaan met de uitvoering van de fundering. Een paar weken later, nadat de bouwplaats en het peil waren uitgezet, kon Zanoli gaan uitgraven. Hier bespreekt hij de situatie met uitvoerder Rene en werkvoorbereider Jeroen. Uit het handgebaar van Zanoli valt op te maken dat grondverbetering echt noodzakelijk is en dat aan het aanvoeren van de nodige kuub's zand niet valt te ontkomen!
Weer een dag later waren we eigenaar geworden van het grootste en het diepste gat van het Gooi. In deze kuil moet het souterrain met een hoogte van ca. 3 meter worden aangebracht. Voor grondwater hoeven we niet te vrezen: dat zit op ca. 40 meter onder het maaiveld. Op de bodem is een laag zand aangebracht die machinaal is uitgetrild: de grondverbetering.
P.S. Ik heb gemerkt dat sommige foto's kunnen worden uitvergroot door erop te klikken. Ik heb nog niet kunnen achterhalen waarom dit bij de een wel lukt en bij de ander niet.
09 oktober 2005
Stap 5: het sonderen
Op twee plaatsen kwam de sonde niet verder dan ca. 3 meter. De weerstand van de grond werd vanaf die diepte te hoog voor de maximale totaaldruk van 125 Kn die vanuit de rups op de sonde kon worden gezet.
De afgebeelde foto's komen uit een videoverslag van het nieuwbouwproces dat na voltooiing op dvd wordt gezet.
Stap 4: de sloop
In twee dagen was de klus geklaard en was de bungalow, gesorteerd in puin, hout en metaalafval, compleet afgevoerd. Zanoli had de oude dakpannen verkocht aan Van IJken uit Eemnes en diens chauffeur had er snel weer een paar doorverkocht aan buurman Hans. Hoewel hij netjes en beheerst te werk ging, raakte Zanoli per ongeluk met zijn kraan een verdeelkast van Casema en trok hij ook nog een telefoonkabel los, waardoor buren even niet konden bellen en internetten.
Stenen, pannen en schouw
De perfecte schouw vonden we bij 't Achterhuis in Udenhout (N-Br), aan de koffie bij Lambert van Alebeek. Hij moest wel wat worden bijgekleurd. 't Achterhuis bleek ook het goede adres voor de eiken vloerdelen die we de eerste verdieping wilden laten aanbrengen. Bert's schoonzoon Colard komt de schouw t.z.t. plaatsen en de bijbehorende IJsselsteentjes inmetselen. De gietijzeren achterplaat en de haardopbouw/ vuurkorf moeten we nog uitzoeken.
Voor de gevelstenen kozen we voor de Heukelom van Wienerberger, een rood genuanceerde handvorm in waalformaat. Ook voor deze keuze hebben we heel Nederland afgereden. Het voorbeeld stond in een uitbreidingswijk van Schagen. De monsterstenen die we kregen hebben maandenlang voor het raam in de tuin gestaan om ze van alle kanten en onder alle weersomstandigheden te kunnen bekijken.
De badkamers lieten we ontwerpen door Mila van Volkers Sanitair. Volkers Installatie tekent voor alle installaties, het leidingwerk, de cv en de vloerverwarming van WTH.