22 december 2005

Ramen en reces



De ramen en (schuif)deuren op de begane grond zijn geplaatst en de gaten afgedekt. Tijd voor het Kerstreces!

18 december 2005

Life at the top

Met gevaar voor eigen leven klommen we over wankele ladders en peilloos diepe trapgaten naar de zolderverdieping. David moest duidelijk wennen aan zijn loftappartement. Omdat de sparingen voor de dakramen voorlopig nog zijn afgedekt met folie ziet het er ook wel erg donker uit. We hingen verder een vogelkastje in de Japanse kers en slingers gevuld met pinda's in een paar andere bomen. Om Knabbel en Babbel door de winter heen te helpen, onze eigen Europese tuineekhoorns.

14 december 2005

Vooraanzicht

Room with a view

Uitzicht vanuit de kamer van Andrea aan de voorzijde.

Hebo kozijnen

De voordeur is evenals de kozijnen, ramen en hefschuifdeuren vervaardigd door Hebo in Hengevelde (Ov). We zijn er twee keer op bezoek geweest en onder de indruk geraakt van het vakmanschap, de kwaliteit en de flexibiliteit van het bedrijf. Deze voordeur wordt een "melkmeisje" genoemd vanwege de jukvorm van het omliggende kozijn. De draaikiepramen zijn voornamelijk uitgevoerd met Amsterdamse kozijnen en voorzien van roeden. Ventilatieroosters worden onzichtbaar in de gevel weggewerkt.

Dak dicht

Weer dankzij buurman Hans hebben we een foto van het moment waarop het laatste dakelement op het hoofdgebouw wordt gezet. De kap bestaat uit scharnierende dakelementen (klapdaken) van De Mâr Houtkonstrukties uit Grou (Fr), die tijdens het plaatsen worden uitgeklapt. Goed te zien zijn de dampwerende folie, de panlatten en de sparing voor de dakkapel. Op de voorgrond zijn de inmiddels geleverde kozijnen, ramen en deuren zichtbaar. Voor de Kerst de pannen er nog op bleek helaas teveel gevraagd. De kozijnen worden wel gesteld en het dak wordt tijdens die periode met zeil afgedekt.

10 december 2005

Stap 11: de kap

Zaterdagmiddag klommen we via een ladder naar de 1e verdieping en bekeken daar de ruimtes . David wijst naar de kamer van Julius en daarboven naar zijn "eigen" zolderverdieping. Maandag wordt er verdergegaan met de opbouw van de kap met behulp van de bouwkraan. Komende week komen ook de kozijnen, ramen en (schuif)deuren van Hebo. Ernst probeert voor elkaar te krijgen dat nog voor de kerstvakantie de pannen erop gaan. Het casco wordt dan glas- en waterdicht.



09 december 2005

Hoogste punt

Dankzij de oplettendheid van buurman Hans is het bereiken van het hoogste punt op foto vastgelegd: 9 december 2005, om 15.33 uur. Helaas konden we er zelf niet bij zijn.

08 december 2005

Kraan met kuren

Het betoncasco staat nu grotendeels. Fedor bewaart de laatste onderdelen totdat het dak wordt geplaatst. Vandaag kwam de houten vloer van de 2e verdieping. Bij het uitladen vertoonde de kraan op de vrachtwagen de nodige kuren. Zou alles heel op het terrein zijn aangekomen? Morgenochtend volgt het eerste deel van de dakconstructie. Het hoogste punt komt in zicht.

03 december 2005

Stap 10: de verdiepingen

Vrijdag is begonnen met de opbouw van de eerste verdieping. Tegen de pui van de keuken ligt een nog daarboven te plaatsen wandelement. In de sparing komen openslaande deuren met een Frans balkon. Aan de buitenzijde wordt de wand betimmerd met houten rabatdelen in monumentengroen. Komende week worden de verdiepingen afgemaakt en een begin gemaakt met de plaatsing van de kap.

02 december 2005

Buurman's blik

Buurman Hans kan vanaf de overzijde van de weg de bouw uitstekend volgen: van 's ochtends heel vroeg tot 's avonds laat. Dat laatste blijkt uit de foto die hij gisteravond vanuit zijn huis heeft genomen: Oosterheem by night. De situatie van vanmiddag blijkt uit de onderstaande foto. De wandelementen van de 1e verdieping worden op hun plaats gehesen en gezet. Die waren wat te vroeg aangeleverd en konden niet direct vanaf de vrachtwagen worden geplaatst.



30 november 2005

LB wanden

Vanaf 08.00 uur vanochtend werden met behulp van een kraan de lichtbetonnen wandelementen van de begane grond geplaatst. Aan het eind van de dag hebben we even door het huis gelopen en de ruimtes verkend. Bij dit type wanden is grind is vervangen door kleikorrels. Door sintering in ovens krijgen de korrels de vereiste hardheid en via een speciale techniek ontstaan wanden die aan beide kanten vlak en schoon zijn en weinig stucwerk nodig hebben. In de wandelementen kan worden gefreesd en gespijkerd, terwijl de meeste leidingen al zijn ingestort. Montage vindt plaats op van tevoren aangebrachte multiplex stelplaatjes en de elementen worden onderling verlijmd. Dragende wanden moeten daarna zo spoedig mogelijk worden ondersabeld met krimparme mortel. Alle elementen worden te lood gesteld met trek/drukschoren die ook de stabiliteit verzorgen tot alle verbindingen zijn aangebracht, de verdiepingsvloer is gelegd en de voegvullingen voldoende zijn verhard. Morgenmiddag volgt de verdiepingsvloer.

29 november 2005

Stap 9: de begane grond

Opnieuw een mijpaal: de vloer van de begane grond is maandag geplaast en de maximaal 70 werkbare dagen tot aan de oplevering zijn ingegaan. Links op de foto de niet geisoleerde kanaalplaten die als vloer dienen voor de keuken c.q. plafond van het souterrain, op de achtergrond boven de kruipruimte de Belgische Echo-Trilco vloerelementen van gewapend beton. Tijdens het fabricageproces is een wapeningsijzer in de stortvorm geplaatst en aan de onderzijde zijn deze elementen geisoleerd. Ze zijn 16 cm dik, 60 cm breed, hebben een maximale lengte van 620 cm en het transportgewicht bedraagt 240 kg/m2. Het trapgat naar het souterrain is met een houten plaat afgedekt. Vandaag werden nog wat gaatjes gedicht of opgemetseld en de wanden van de begane grond uitgezet. Morgenochtend worden ze geplaatst.

25 november 2005

Leidingen en metselen

Op de dag van de langste files ooit in Nederland (800 km!) lag de opgemetselde binnenwand van de fundering er vredig bij in de overvloedige regen. Het souterrain is inmiddels een aardig zwembad geworden. In het midden de rioleringsbuizen door de kruipruimte, terwijl de gas- en de waterleidingen al omhoog steken. Maandag de begane grondvloer?

23 november 2005

Storten

Maandagochtend kwam de betonwagen. In een uurtje was de bekisting van de fundering volgestort en uitgetrild. Na het drogen wordt de fundering klaargemaakt voor het opmetselen met kalkzandsteen en het plaatsen van de ondergrondse leidingen voor riolering, water en gas.

20 november 2005

Laatste hand

Vrijdag werd er niet gestort maar de laatste hand gelegd aan de bekisting en wapening van de rest van de fundering. Daarvoor had de gemeente nog de draagkracht van de grond gecontroleerd. Maandagochtend om 08.00 uur komt de betonwagen.

16 november 2005

Oosterheem in 't Goy

De familienaam Oost(e)ru(o)m e.d. is in veel gevallen afgeleid van het heem (boerderij) ten oosten van het plaatsje 't Goy bij Houten. Een van de oudste vermeldingen van de Oosterheem is te vinden in een oorkonde uit het jaar 1227, die zich bevindt in het het archief van het Kapitel van St. Marie. Hierin is een uitspraak opgenomen van de Bisschop van Utrecht, Otto II van Lippe over het tiendrecht. "Itaque hiis omnibus rite peractis, nos, vredebanno sollemniter pronuntiato, prefatam ecclesiam in perpetua suarum decimarum possessione confirmacimus. Decime autem, super quibus mota fuit questio, sunt in villis Halten, Lurke, Westerhem, Osterhem, et ultra Novum dicum et in quadam insula que dicitur Dennewert vel Grevenwert, et quecunque decime possunt emergere in parrochia de Halten, tam de cultis agris quam de incultis".

Het loopt overigens slecht af met Bisschop Otto. In hetzelfde jaar raakt zijn zwaar bepantserde ridderleger vast in het moeras tussen Ane en Coevorden. De paarden kunnen niet meer voor- of achteruit en het leger wordt in de pan gehakt door de boerensoldaten van Coevorden. Zowel vrouwen als mannen vermoorden de weerloze ridders, de slachting duurt wel een hele dag. De bisschop van Utrecht wordt op wrede wijze gedood door hem voorover in de modder te laten stikken. Vervolgens wordt zijn geschoren kruin als trofee gevild. Ook zijn broers vinden de dood.

11 november 2005

Stap 8: de fundering

Ben was wat te optimistisch geweest: woensdag werd er nog gewerkt aan de bekisting van de fundering. Het storten vindt as. vrijdag plaats. Begin volgende week het opmetselen van de kalkzand stenen. Op de achtergrond zijn Rene en Fedor bezig met het zekeren van de zojuist weer teruggevonden rioolpijp. Ook de kabels van KPN werden weer zichtbaar.

10 november 2005

Bolle wanden

Onderaannemer Jaki BV is de laatste dagen bezig geweest met het aan de buitenzijden waterdicht maken van naden in de wanden met een twee componenten bitumenpasta. De pasta werd in drie lagen aangebracht. Vervolgens zijn harde isolatieplaten van geëxtrudeerd polystyreenschuim (XPS) tegen de wanden gezet en de voegen dichtgekit. XPS is uitstekend warmte-isolerend, neemt weinig water op en is erg drukvast. Dat laatste komt goed uit, want Zanoli vult de kuil met vele lagen stabilisatiezand, die telkens met een trilplaat worden verdicht. Gestabiliseerd zand is een mengsel van zand en cement, waarmee het terrein meer draagkrachtig wordt gemaakt t.b.v. de fundering. Uitvoerder Ben gaf aan dat de fundering a.s. woensdag wordt gestort.

06 november 2005

Paviljoen op de (ansicht)kaart

Dit moet het zijn geweest: het Paviljoen Blaricum op een ansichtkaart uit 1901. Potgieter schrijft in zijn reisverhaal Lief en leed in 't Gooi (1839) als de reizigers zich tussen Blaricum en Huizen bevinden: Lof zij het Paviljoen! Er worden geen kleine kinderen toegelaten; dorstige heeren kunnen er zich verkwikken; dames zijn er veilig voor de hitte van den middag; en als u het getuur door en het gerel over den teleskoop verdriet, kunt gij op de beide omgangen een wijkplaats zoeken, om te zien, wat de natuur er schoons aanbiedt: overvloed voor wie er zijn voor heeft. Nu nog uitvinden waar Paviljoen Blaricum precies heeft gestaan.

Volle wanden

Op 2 november werden de wanden van het souterrain met vulbeton volgestort. Tegelijkertijd werden onverwacht aan de Atelierweg met een enorme kraan betonelementen een tuin ingehesen voor de bouw van een zwembad. In combinatie met onze betonwagens werd zo een deel van de percelen aan Paviljoenweg voor auto's tijdelijk onbereikbaar. Heel vervelend voor de bewoners. Wij gingen 's ochtends in Lichtenvoorde houten trappen bekijken en 's middag vond er weer een bouwvergadering plaats. Aan het eind van de dag bleek er net een paar kuub vulbeton tekort te zijn dat alsnog vanuit Almere moest worden bijgeleverd.

Paviljoen op de kaart

Op een kaart uit 1871 blijkt de aanduiding "Paviljoen" op de grens tussen Huizen en Blaricum al voor te komen. Wat voor Paviljoen zou dat zijn geweest en waar stond het precies? Huizen is dan een vissersdorpje met nog geen 3.000 inwoners en Blaricum niet veel meer dan een kerk en wat boederijen. Van Vinex-wijken en de A27 op de gemeenschappelijke meenten heeft nog niemand gehoord. De huidige A1 is een "straat- of kunstweg" met een tol bij Naarden en de uitspanning Jan Tabak. (Klik op de kaart voor een vergroting)

01 november 2005

Holle Wanden

Sinds maandag 31 oktober staan de gewapende holle wanden van het souterrain. Op de foto het aangezicht vanuit de achtertuin met de twee sparingen voor de ramen en op de achtergrond het trapgat naar de begane grond. Er wordt nog wat bekisting aangebracht en morgen worden de wanden met beton gevuld. Zo ontstaan monoliete wanden van 37 cm dik.

19 oktober 2005

Stap 7: het souterrain

Een gedenkwaardig moment: op 19 oktober werd het eerste blijvende onderdeel van het huis gerealiseerd via het storten van de vloer van het souterrain. De nazomer was nu echt voorbij en het verse beton werd met een dekzeil beschermd tegen de regen. Binnenkort volgen de kelderwanden, de isolatie van de wanden en het coaten van de naden van de waterkerende zijden. Daarna kan de kuil weer dicht en wordt de rest van de fundering geplaatst.

Op dezelfde dag vond ook de eerste bouwvergadering op het werk plaats. De bouw lijkt typisch zo'n branche waarin er 1 man werkt en de rest toekijkt en aanwijzingen geeft. Hier wordt de paal opgezet met de verlichting van de bouwplaats. Ook hebben we met z'n allen gezocht naar de put van de brandkraan die Zanoli onder een laag aarde had verborgen.

Tot slot kwam Lukas Kastelein onverwacht nog even kijken naar de voortgang van het werk.

15 oktober 2005

Contouren & restanten

Vandaag 15-10, tijdens de verjaardag van Brigitte en in aanwezigheid van logé Maurits, werden de contouren zichtbaar van de vloer van het souterrain en het bijbehorende trapgat. De grond is nu volledig geëgaliseerd en verbeterd en klaar voor het daadwerkelijk aanbrengen van de vloer. Het was overigens een prachtige dag: Indian Summer met 20 gr. C!

Toen we nog eens goed rondkeken zagen we in de wand van de kuil plotseling de restanten van wat waarschijnlijk eens een gemetselde beerput moet zijn geweest. We konden David verzekeren dat er nu echts niets meer te ruiken viel en dat de begroeiing afkomstig was van gewone planten.

14 oktober 2005

Bekisting en Letters

Afgelopen week is nog wat grondverbetering aangebracht onder de keldervloer, een wateraansluiting gemaakt in een tijdelijke put en grond uitgereden aan de voorzijde om ruimte te maken voor de opslag van materialen. Vrijdagmiddag 14-10 om 16.00 uur lag de buitenbekisting van de kelder en de trap op zijn plek in de kuil. Maandag wordt de isolatie onder de kelder aangebracht en de dagen daarop de rest van de bekisting en de wapening van de vloer en de kimmen. Woensdag volgt het storten van de betonvloer van de kelder. Dan ook de 1e bouwvergadering op locatie. Er staat heel wat te gebeuren!

Vandaag is Brigitte bij Lettters in Steen geweest om de eerste ontwerpen voor een gevelsteen te bespreken. Het bleek een zeer inspirerende ochtend te zijn geworden in het atelier aan de Kerkstraat in Utrecht. Al pratend met Britt Neleman en haar man kwamen ze gezamenlijk tot de "perfecte" oplossing: een hoeksteen in de gemetselde kolom naast de deur. Nu nog de juiste steensoort gaan uitzoeken, die ook gebruikt kan gaan worden voor de raamdorpels.

11 oktober 2005

Bewoners

De belangrijkste nieuwe bewoners bovenop de Tafelberg op Nieuwjaarsdag 2005. Vlnr. Andrea, Julius en David.

10 oktober 2005

Stap 6: peil, uitgraven en grondverbetering













Zoals het gewoonlijk schijnt te gaan in de bouw gebeurde er op de afgesproken startdatum niets. Dat had te maken met de constructeur die nog aan de gang moest en met de Gemeente die akkoord moest gaan met de uitvoering van de fundering. Een paar weken later, nadat de bouwplaats en het peil waren uitgezet, kon Zanoli gaan uitgraven. Hier bespreekt hij de situatie met uitvoerder Rene en werkvoorbereider Jeroen. Uit het handgebaar van Zanoli valt op te maken dat grondverbetering echt noodzakelijk is en dat aan het aanvoeren van de nodige kuub's zand niet valt te ontkomen!

Weer een dag later waren we eigenaar geworden van het grootste en het diepste gat van het Gooi. In deze kuil moet het souterrain met een hoogte van ca. 3 meter worden aangebracht. Voor grondwater hoeven we niet te vrezen: dat zit op ca. 40 meter onder het maaiveld. Op de bodem is een laag zand aangebracht die machinaal is uitgetrild: de grondverbetering.

P.S. Ik heb gemerkt dat sommige foto's kunnen worden uitvergroot door erop te klikken. Ik heb nog niet kunnen achterhalen waarom dit bij de een wel lukt en bij de ander niet.

09 oktober 2005

Stap 5: het sonderen

Het sonderen van de bodem werd uitgevoerd door WIHA Grondmechanica met behulp van een sondeerdrups. Die was kort voor de afgesproken datum stuk gegaan, zodat er weer enige vertraging optrad. Gelukkig kon de afstandbediening snel worden gerapareerd en op 1 september, kort voor de afgesproken start van de bouw, ging de sonde op drie plaatsen de bodem in. Het rapport vermeldt "een uit zand bestaand bodemprofiel, waarbij de bovenste 1,3 tot 1,5 m plaatselijk humushoudend is". Geadviseerd werd enige grondverbetering toe te passen.

Op twee plaatsen kwam de sonde niet verder dan ca. 3 meter. De weerstand van de grond werd vanaf die diepte te hoog voor de maximale totaaldruk van 125 Kn die vanuit de rups op de sonde kon worden gezet.

De afgebeelde foto's komen uit een videoverslag van het nieuwbouwproces dat na voltooiing op dvd wordt gezet.

Stap 4: de sloop

Eind augustus was het zover: Zanoli begon met het slopen van de bungalow. Al in het vroege voorjaar hadden we met de zeer gewaardeerde hulp van Aiko van der Lem een bestek gemaakt en hem de sloop gegund. Belangrijk element daarbij was hoe hij met het aanwezige asbest zou omgaan. Uiteindelijk kwamen we overeen dat het met de hand zou worden verpakt en afgevoerd.

In twee dagen was de klus geklaard en was de bungalow, gesorteerd in puin, hout en metaalafval, compleet afgevoerd. Zanoli had de oude dakpannen verkocht aan Van IJken uit Eemnes en diens chauffeur had er snel weer een paar doorverkocht aan buurman Hans. Hoewel hij netjes en beheerst te werk ging, raakte Zanoli per ongeluk met zijn kraan een verdeelkast van Casema en trok hij ook nog een telefoonkabel los, waardoor buren even niet konden bellen en internetten.

Stenen, pannen en schouw

De wachtperiode tussen eind april en het begin van de bouw hebben we gebruikt om o.a. dakpannen, stenen, badkamers en een open haard uit te zoeken. Al snel werd duidelijk dat het in verband met de bosrijke omgeving verstandig was te kiezen voor verglaasde dakpannen. Deze worden na droging bespoten met een kleipapje, met een hoog aandeel glasfritten (glas bestanddelen). De dakpan krijgt zo een glasachtige, harde laag. Verglaasde pannen hebben door hun gladde en harde oppervlak minder last van mosgroei en groene uitslag. Lang hebben we getwijfeld tussen de leizwart of matzwart verglaasde Narvik VHV van Koramik. Heel Nederland hebben we rondgereden om voorbeelden te bekijken. Uiteindelijk werd het matzwart en het voorbeeld stond nagenoeg om de hoek in Aalsmeer.

De perfecte schouw vonden we bij 't Achterhuis in Udenhout (N-Br), aan de koffie bij Lambert van Alebeek. Hij moest wel wat worden bijgekleurd. 't Achterhuis bleek ook het goede adres voor de eiken vloerdelen die we de eerste verdieping wilden laten aanbrengen. Bert's schoonzoon Colard komt de schouw t.z.t. plaatsen en de bijbehorende IJsselsteentjes inmetselen. De gietijzeren achterplaat en de haardopbouw/ vuurkorf moeten we nog uitzoeken.

Voor de gevelstenen kozen we voor de Heukelom van Wienerberger, een rood genuanceerde handvorm in waalformaat. Ook voor deze keuze hebben we heel Nederland afgereden. Het voorbeeld stond in een uitbreidingswijk van Schagen. De monsterstenen die we kregen hebben maandenlang voor het raam in de tuin gestaan om ze van alle kanten en onder alle weersomstandigheden te kunnen bekijken.

De badkamers lieten we ontwerpen door Mila van Volkers Sanitair. Volkers Installatie tekent voor alle installaties, het leidingwerk, de cv en de vloerverwarming van WTH.

Wachten

Na het kappen en afvoeren van de bomen en coniferen brak een lange en moeizame periode aan. Met de aannemer die in eerste instantie door Livingstone was aangewezen kwamen we er niet uit. Vervolgens namen de onderhandelingen met Visser en Van Buuren heel veel tijd in beslag, mede in verband met het verkrijgen van een certificaat van het Garantie Instituut Woningbouw. Pas op 8 juli 2005 kon de aannemingsovereenkomst worden getekend en al die maanden lagen het perceel en de bungalow er troosteloos bij. De bouw zou gaan beginnen op 5 september, direct na afloop van de bouwvakantie en dat betekende weer dat de sloop en het sonderen van de bodem in werking moesten worden gezet.

Sneeuw

In het weekend van 5 maart 2005 viel er een enorm pak sneeuw. Zodra we konden gingen we naar Huizen om onze sprookjestuin te bekijken en een wandeling te maken in de omgeving.











08 oktober 2005

Stap 3: de boomkap

Op 26 april 2005 ging de kettingzaag in de 25 bomen waarvoor vergunning was verleend. Voor de eiken direct naast de bungalow ging het ons zeer aan het hart. De takken van de hogere bomen werden eerst afgezaagd door een "alpinist" met een Surinaamse assistent, een heel bijzondere combinatie!