30 april 2006

Faalkosten

De bouw moet elk jaar meer kosten maken om fouten te herstellen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat deze ‘faalkosten’ minimaal 10 procent van de omzet bedragen. Dat komt neer op ten minste 5 miljard euro. Dat is een stijging van 2 tot 3 procent ten opzichte van vijf jaar geleden. Er zijn echter ook schattingen dat de bouw zeker 20 procent van de omzet kwijt is aan vermijdbare kosten.

Faalkosten ontstaan op verschillende plekken in de bouwketen. Architecten zouden te weinig rekening houden met de vraag of hun ontwerpen wel haalbaar zijn, de logistiek op de bouwplaats en de inkoop laten te wensen over en door slechte voorbereiding zijn tijdens het werk te veel aanpassingen nodig. Maar ook eenvoudige zaken, zoals het bestellen van de verkeerde kleur tegels voor een badkamer en lichtknoppen aanbrengen op een verkeerde plaats, vallen onder faalkosten. Exacte cijfers van de schade zijn er niet, deels omdat de hoge faalkosten in de bouw nog een taboe zijn. De stijging is volgens onderzoeksbureau USP Marketing Consultancy, een van de instanties die recent onderzoek deed naar faalkosten in de bouw, ook te wijten aan de toenemende aandacht voor het onderwerp. Daardoor worden faalkosten vaker geregistreerd. Guus Duray, verkoopleider voor de Nederlandse markt bij verffabrikant Sigma Coatings, denkt dat de bouw zeker 20 procent van de omzet kwijt is aan fouten. Marcel Noordhuis, manager van de adviesgroep Woningcorporaties, Bouw en Vastgoed bij PriceWaterhousecoopers Advisory, schat de vermijdbare kosten op 20 tot 30 procent van de omzet in de bouw, oftewel 10 tot 15 miljard euro.

Bron: NRC Handelsblad

29 april 2006

Stap 15: de afwerking

Het eindresultaat wordt steeds meer zichtbaar nu de bouwhekken en de bouwketen zijn verwijderd. Aan de buitenzijde resteren nog het opmetselen van de kolom en de keerwandjes, het voegen van de onderste rij stenen en het afwerken van het dak. Afgelopen week heeft een vooroplevering plaatsgevonden waaruit een behoorlijke waslijst van "aandachtpuntjes" is voortgekomen. Binnen werken de mannen van Volkers aan het afmonteren van de badkamers en de andere sanitaire voorzieningen. Hier is Theo in de bijkeuken bezig met het monteren van een kraan in het werkblad boven de wasmachine en de droger.

Een belangrijke mijpaal was de plaatsing van de keuken. Ook dat heeft weer de nodige voeten in de aarde gehad. De keuken bleek in eerste instantie niet te passen, zodat het basisontwerp moest worden aangepast. Door het zwarte granieten werkblad verder door te laten lopen is dat volledig in orde gekomen.

Ondanks alle tegenslagen en vertraging zien ook David en Andrea het eindresultaat met een zekere trots aan. Hier staan ze op de drempel van "hun" badkamer uit te leggen wat zich daar allemaal bevindt. Begin volgende week komt de parketlegger het vochtgehalte meten en dinsdag worden de aansluitingen van gas, water, electra, kpn en casema gemaakt. Vanaf dat moment kunnen we eindelijk de verhuizing gaan plannen!


21 april 2006

20 april 2006

Sanitairschaft

De mannen van Volkers zijn nu in alle rust bezig met het plaatsen van de laatste Mosategels in de badkamers en het toilet en het afmonteren van het sanitair en de cv-installatie. Tijdens de pauzes wordt er genoten van de lentezon. V.l.n.r. Rachid, Rob, Richard en Theo.

16 april 2006

Trampolinepasen

Een maand na de geplande oplevering moet er nog het nodige gebeuren. Op Goede Vrijdag zijn tot en met de kopse rollaag de voegen uitgehakt. Drie man in beschermende kleding klaarden de klus in een dag. Daarna zijn de stenen met schoon water nagespoeld. Dit weekend hebben we gekeken of het wat heeft geholpen. Op het eerste gezicht zit er nog een behoorlijke grauwsluier over de stenen. De Smidse uit Harmelen bracht afgelopen week het gerestaureerde Franse balkonhek en Ruud zette het met roestvrij stalen bouten vast. Het beeld van de achtergevel is nu compleet. De kids vermaken zich uitstekend met de nieuwe trampoline. Op de foto Julius in actie met een achterwaartse salto. Z'n judo valtraining komt nu goed van pas. Wij gingen het weekend verder met het uitgraven en sorteren van de overgebleven stenen uit de terassen van het oude huis. We hebben nu al zo'n 1.500 zevenduimers en 2.000 betonklinkers door onze handen laten gaan en achter in de tuin opgestapeld. En nog ligt er onder de zandberg een stapel verborgen!

05 april 2006

02 april 2006

Roerige tijden

Afgelopen week had een wat roerig karakter. Allereerst heeft Colaar de IJsselsteentjes van de schouw teruggebracht, terwijl er toch nog genoeg ruimte overblijft voor een vonkenscherm. De schouw is nu klaar en de schoorsteenplaten zijn aangebracht. Aan de buitenzijde is de gevel volledig gevoegd en is de schilder begonnen. Alleen de onderzijde van de gevel moet nog opnieuw worden gevoegd en dat gebeurt als de steigers (volgende week?) zijn verwijderd. Dan komen ook de hardstenen raamdorpels. De rabatdelen zijn inmiddels monumentengroen en de binnen deuren staan klaar voor montage. Een tegenvaller vormt de constatering dat de schuifdeuren aan de achtergevel niet in de juiste maat zijn uitgevoerd. Dat heeft behoorlijke consequenties, welke precies is nog niet bekend. Ook de plaatsing van de trappen levert de nodige problemen op. Hoewel de combinatie van eiken treden op een witte trap het goed zal doen en de trap goed in de ruimte past, heeft de leverancier hier en daar de nodige steken laten vallen. Ook daar zijn we nog wel even mee bezig.
Tot slot is nog steeds niet begonnen met het tegelen van de badkamers. Dat heeft nu al ruim een week vertraging opgelopen. Het aansluiten van gas, water en electra is eveneens vertraagd en dat betekent dat de installaties voorlopig nog niet kunnen worden getest en dat proefstoken pas vanaf medio april mogelijk is. Het zit even niet mee.

Voordeel van echte trappen is dat we nu eindelijk zonder levensgevaar David's zolderverdieping kunnen bereiken.